Hoppa till innehåll

Certifieringskurs Hjälpa andra

Kurs för dig som vill hjälpa andra som drabbats av sorger och förluster.

Hem » Våra kurser » Certifieringskurs Hjälpa andra

Certifieringskurs Hjälpa andra

Kurslängd: Fem heldagar
Avgift: 19 800 kronor
Anmälan: Boka kurs >>

Certifieringskurs Hjälpa andra

Certifieringskurs för att bli handledare i sorgbearbetning. Kommer du i kontakt med människor i sorg, kris och förändringsprocesser i din vardag eller genom arbetet och vill kunna ge ett tryggt och bra bemötande? Eller har du upplevt egen sorg och vill hjälpa andra? Certifieringskursen Hjälpa andra är den mest kompletta utbildningen som finns gällande sorg och sorgbearbetning. Utbildningen ger dig praktisk kunskap och konkreta verktyg för att möta och hjälpa människor som drabbats av olika sorger och förluster. Efter avslutad kurs får du som certifierad handledare hjälpa andra individuellt eller i grupp via fysiska möten enligt vår metod. Under kursen bearbetar du även egen sorg med hjälp av metoden, vilket är en förutsättning för att kunna handleda andra.

Världens enda evidensbaserade metod

Programmet för Sorgbearbetning är världens enda evidensbaserade metod för bearbetning av sorg och bygger på mer än 40 års beprövade erfarenheter kring vad som hjälper människor i sorg, kris och förändringsprocesser. Metoden utvecklades av John James och Russell Friedman, grundare av The Grief Recovery Institute. Metoden är väl etablerad med fler än en miljon hjälpta människor världen över och uppvisar enastående resultat.

Kursbeskrivning

Kursen sträcker sig över fem dagar där du de första tre dagarna gör egen sorgbearbetning, eftersom du behöver bottna i din egna sorger och förluster innan du hjälper andra. Detta innebär att du inte behöver gå workshopen för egen sorgbearbetning innan du certifierar dig. Den egna bearbetningen varvas med föreläsningar kring sorg och sorgbearbetning, så att du får kunskap och en djupare förståelse för vad oförlöst sorg beror på och vad det är i metoden som fungerar. Därefter följer två dagar kring hur du möter människor i sorg, vad du säger och inte säger, samt hur du rent konkret kan hjälpa andra utifrån den metod du själv har tillämpat under kursen.

Kursens fyra huvudmoment

 1. Kunskap om sorg och sorgbearbetning 
  Föreläsningar. Bli medveten om vilken felaktig information kring sorg som vi socialiseras med. Kunskap om hur vi kan bearbeta och förlösa sorg långsiktigt och bestående.
 2. Egen sorgbearbetning
  Övningar enskilt och i liten grupp. Bearbetning av en egen relation med hjälp av Programmet för Sorgbearbetning. Vi lär oss metoden genom att praktiskt tillämpa den.
 3. Möta människor i sorg
  Kommunikationsövningar. Kunskap och kommunikationsverktyg för att möta sörjande på ett professionellt och adekvat sätt.
 4. Praktiskt kring att hjälpa sörjande
  Genomgång av kursmanualer och övrigt kursmaterial. Lär dig tillämpa Programmet för Sorgbearbetning för att hjälpa andra sörjande individuellt och i grupp via fysiska möten.

Certifiering

Som certifierad handledare får du hålla egna kurser individuellt och i grupp via fysiska möten enligt Programmet för Sorgbearbetning. Till din hjälp får du en komplett kursmanual med lärarhandledning och övningsuppgifter för dina deltagare – kopplade till boken Sorgbearbetning. Uppstår frågor efter kursens slut ingår kostnadsfri handledning utan tidsbegränsning. Som certifierad får du även ett färdigt föredragsformat, samt foldrar och texter som du kan använda dig av i din verksamhet. Vill du även få behörighet att vägleda klienter online så behöver du komplettera med Online-certifiering Hjälpa Andra.

Praktisk kursinformation

Kurslängd: Kursen omfattar fem heldagar 09:00-17:00, sista kursdagen 09:00-15:00. På kvällarna behöver du avsätta ungefär en timme för hemuppgifter.
Datum: Se längst ner på sidan.
Ort: StockholmGöteborg (sista gången 6-10 maj) och Malmö (sista gången 20-24 maj).
Kursledare: Anders MagnussonSusanne Nilsson eller Anders Jansson.
Avgift: För privatpersoner 19 800 kr. För företagsfakturering tillkommer moms. Det finns möjlighet att dela upp betalningen på upp till 10 månader mot en avgift om 100 kr per delbetalning. Du kan även använda ditt friskvårdsbidrag för betala delar av din kurs. Läs mer om delbetalning, friskvårdsbidrag och bruttolöneavdrag på sidan finansiering.

I kursen ingår:

 • Kunskap om sorg och sorgbearbetning
 • Verktyg på för egen bearbetning
 • Metod för att hjälpa andra att bearbeta sorger och förluster via fysiska möten
 • Samtalsmetodik för att möta andra i sorg, kris och förändring
 • Personlig handledning utan tidsbegränsning kring metoden från Svenska Institutet för Sorgbearbetning
 • Återträffar för ytterligare egen sorgbearbetning
 • Boken Sorgbearbetning – skickas efter kursanmälan och bör läsas innan kursstart
 • Kursmaterial för egen bearbetning och föreläsningsanteckningar
 • Kursmanual för att hålla egna kurser individuellt och i grupp via fysiska möten
 • Kompendium med samtalsmetodik och kommunikationsövningar
 • PowerPoint-format för egna föredrag
 • Foldrar och texter för presentation av metoden i egen verksamhet

Krav för certifiering: För certifiering krävs närvaro under hela kurstiden, samt att övningarna som ingår i utbildningen genomförs. Certifiering med diplom ger dig rätten att arrangera kurser individuellt eller i grupp via fysiska möten enligt vårt 8-gångersformat Programmet för Sorgbearbetning som innefattar högst två träffar per vecka.

Undervisningsformer: Föreläsningar varvas med enskilt arbete, diskussioner och gruppövningar. På kvällstid behöver deltagaren avsätta cirka en timme för hemuppgifter. 

Förkunskaper: Inga formella förkunskaper krävs, men boken Sorgbearbetning bör läsas innan kursstart. Genom att läsa och reflektera kring dina föreställningar om sorg förbereder du dig mentalt inför kursen. Klicka här för att provläsa kursbokens två första kapitel. Boken finns även att få som nedladdningsbar ljudbok. Du behöver inte gå kursen Workshop – Egen bearbetning då egen sorgbearbetning ingår i certifieringskursen. 

Efter certifiering: För att stödja dig i din fortsatta egna sorgbearbetning erbjuder vi kostnadsfria Återträffar. Vill du efter din certifiering fördjupa dig ytterligare i metoden erbjuder vi även en Fördjupningskurs, samt Online-certifiering Hjälpa andra som ger behörighet och kompetens att handleda klienter online.

Övrigt: Närvaro är obligatorisk under hela kursen, både för deltagarnas egna skull och för tryggheten i gruppen. Det kan även vara bra att inte boka in andra aktiviteter under kurskvällarna, samt att avsätta tid för vila och reflektion dagen efter kursen.

Kost och logi: Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår. Vi serverar ostsmörgås på förmiddagen och fruktsmoothie utan mejeriprodukter på eftermiddagen. Kaffe/te och frukt serveras genomgående under dagen. För lunch finns flera bra restauranger nära kurslokalen. Det finns även möjlighet att värma egen mat. Om du kommer från annan ort så klicka här för våra boendeförslag.


Kursdatum


Kurser våren 2024
6 maj - 10 maj (v. 19) - Göteborg (Mötesplats Göteborg)
Kursledare: Anders Jansson
14 anmälda kursdeltagare. 2 platser kvar.

13 maj - 17 maj (v. 20) - Stockholm (Tegnérgatan 24)
Kursledare: Anders Magnusson
17 anmälda kursdeltagare. 3 platser kvar.

20 maj - 24 maj (v. 21) - Malmö (Kockum Fritid)
Kursledare: Susanne Nilsson
11 anmälda kursdeltagare. 5 platser kvar.

10 juni - 14 juni (v. 24) - Stockholm (Tegnérgatan 24)
Kursledare: Anders Magnusson
6 anmälda kursdeltagare. 14 platser kvar.

Kurser hösten 2024
2 september - 6 september (v. 36) - Stockholm (Tegnérgatan 24)
Kursledare: Anders Magnusson
2 anmälda kursdeltagare. 18 platser kvar.

Boka kurs