Hjälpa andra – Certifieringskurs


Vår kursverksamhet fortsätter under Corona-utbrottet. Läs mer här.


Kurslängd: Fem heldagar
Avgift: 15 900 kronor  

 

Certifieringskurs i Sorgbearbetning  är speciellt framtagen för dig som vill få tillgång till en konkret metod för att hjälpa sörjande. Kanske kommer du i kontakt med sörjande genom ditt arbete? Kanske har du upplevt egen sorg och känner att du vill hjälpa andra? Utbildningen ger dig de verktyg du behöver för att hjälpa människor som drabbats av olika sorger och förluster. Efter avslutad kurs får du som Certifierad handledare i Sorgbearbetning hjälpa andra i grupp eller enskilt efter vår metod.  

 

Hjälpa människor i sorg och kris Utbildningen baseras på en pedagogisk metod som bygger på mer än 40 års beprövade erfarenheter kring vad som hjälper människor i sorg, kris och förändringsprocesser. Metoden omfattar de principer och handlingar som utvecklats av John James och Russell Friedman, grundare av The Grief Recovery Institute och författare till de bästsäljande böckerna The Grief Recovery Handbook och When Children Grieve. Kursen är en av de mest kompletta utbildningar som finns gällande sorgbearbetning. Metoden är väl etablerad med fler än en miljon hjälpta människor världen över och uppvisar enastående resultat.

 

Kursbeskrivning
Kursen sträcker sig över fem dagar och har i enlighet med vår grundidé ett känslomässigt fokus. De första tre dagarna gör du ett eget sorgearbete med hjälp av metodens pedagogiska handlingsprogram, eftersom du behöver bottna i din egna sorger och förluster innan du hjälper andra. Det innebär även att du inte behöver gå workshopen för egen bearbetning innan du certifierar dig, även om du vill få hjälp med din egen sorg (kursjämförelse). Den egna bearbetningen varvas med föreläsningar kring sorg och sorgbearbetning, så att du får en djupare förståelse för vad oförlöst sorg beror på och vad det är i metoden som fungerar. Därefter följer två dagar kring hur du möter människor i sorg, vad du säger och inte säger, samt hur du rent konkret kan hjälpa andra utifrån den metod du själv har tillämpat under kursen.

 

Certifiering
Som certifierad handledare får du hålla egna kurser i grupp och individuellt enligt formatet Programmet för Sorgbearbetning. Till din hjälp får du en komplett kursmanual med lärarhandledning och övningsuppgifter för dina deltagare. Uppstår frågor efter kursens slut ingår kostnadsfri handledning utan tidsbegränsning. Som certifierad får du även ett färdigt föredragsformat, samt foldrar och texter som du kan använda dig av i din verksamhet. 

 

 

Praktisk kursinformation

Kurslängd: Kursen omfattar fem heldagar (för information om datum och veckodagar se nedan). Kurstider kl.09:00-17:00 (sista kursdagen kl.09:00-15:00). På kvällarna behöver du avsätta ungefär en timme för hemuppgifter.
Datum: Se nedan för aktuella kursdatum.
Ort: Stockholm, Göteborg och Malmö. Se respektive kursdatum nedan.
Kursledare: Anders MagnussonSusanne Nilsson eller Anders Jansson.
Avgift: För privatpersoner 15 900 kr. För företagsfakturering tillkommer moms. Det finns möjlighet att dela upp betalningen på upp till 10 månader mot en avgift om 100 kr per delbetalning. För delbetalning, bruttolöneavdrag och andra finansieringsalternativ läs mer under Priser och finansiering.

I kursen ingår:

 • Verktyg för egen sorgbearbetning
 • Kunskap om sorg, kris och förändringsprocesser
 • Boken Sorgbearbetning (skickas efter kursanmälan)
 • Kursmaterial och föreläsningsanteckningar
 • Återträffar för ytterligare egen sorgbearbetning
 • Metod att hjälpa andra att bearbeta olika sorger och förluster
 • Kursmanual för att hålla egna kurser i grupp och individuellt
 • Foldrar och texter för presentation av metoden för egen verksamhet
 • Personlig handledning kring metoden utan tidsbegränsning
 • Samtalsmetodik för att möta andra i sorg, kris och förändring
 • Kommunikationskompendium
 • Föredragsformat med OH-bilder och text för egna föredrag

Certifiering: Certifiering med diplom erhålls efter fullföljd kurs, vilket ger dig rätten att arrangera sorgbearbetningskurser i grupp enligt vårt 12-gångersformat (högst två träffar per vecka) eller individuellt enligt vårt 8-veckorsformat (en träff per vecka). För att bli certifierad krävs närvaro under hela kurstiden, samt att de övningar som ingår i utbildningen genomförs.
Undervisningsformer: Föreläsningar varvas med enskilt arbete, diskussioner och gruppövningar. På kvällstid behöver deltagaren avsätta cirka en timme för hemuppgifter. 

Förkunskapskrav: Inga formella förkunskaper krävs, men boken Sorgbearbetning bör läsas innan kursstart. Klicka här för att provläsa kursbokens två första kapitel. Boken finns även att få som nedladdningsbar ljudbok.

Efter certifiering: För att stödja dig i ditt fortsatta personliga sorgearbete erbjuder vi kostnadsfria återträffar. Vill du efter din certifieringen fördjupa dig ytterligare i metoden erbjuder vi även en fördjupningskurs

Övrigt: Planera inte in något annat under kursen. Närvaro är obligatorisk under hela kursen, både för deltagarnas egna skull och för tryggheten i gruppen. Det kan även vara bra att inte boka in andra aktiviteter under kurskvällarna, samt att avsätta tid för vila och reflektion dagen efter kursen.

Kost och logi: Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår. Vi serverar ostsmörgås på förmiddagen och fruktsmoothie utan mejeriprodukter på eftermiddagen. Kaffe/te och frukt serveras genomgående under dagen. För lunch finns flera bra restauranger nära kurslokalen. Det finns även möjlighet att värma egen mat. Om du kommer från annan ort så klicka här för våra boendeförslag.

Speciellt för kurs i Falkenberg: För Falkenbergskursen tillkommer obligatoriska 750 kr för KRAV-märkt fika och lunch. Det finns även möjlighet till boende på den fantastiska KRAV-märkta kursgården Sörby. Priset för 4-5 nätter i eget rum är 3 000 kr, alt. 2 000 kr för delat dubbelrum (plus moms för företag). I boendekostnaden ingår även frukost och middag. För boende på Sörby kontakta Liselotte Abel (073-708 00 29, info@sorbynaturhalsogard.se). Falkenberg

 


Kursdatum

Kurser hösten 2021
13 september - 17 september (v. 37)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
Fulltecknad. Anmälan gäller reservlista.
Blir ingen plats ledig vill jag istället gå följande datum:

4 oktober - 8 oktober (v. 40)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
3 anmälda kursdeltagare. 13 platser kvar.

8 november - 12 november (v. 45)   –   Göteborg (Mötesplats Göteborg)
5 anmälda kursdeltagare. 11 platser kvar.

22 november - 26 november (v. 47)   –   Malmö (Kockum Fritid)
3 anmälda kursdeltagare. 13 platser kvar.

29 november - 3 december (v. 48)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
1 anmälda kursdeltagare. 15 platser kvar.


Kurser våren 2022
14 februari - 18 februari (v. 7)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
0 anmälda kursdeltagare. 16 platser kvar.

Anmälan >>

Ladda ner kursbeskrivning som PDF >>