Egen bearbetning – Workshop


Vår kursverksamhet fortsätter under Corona-utbrottet. Läs mer här.


Kurslängd: Tre heldagar
Avgift: 6 900 kronor

 

Workshop i Sorgbearbetning är speciellt framtagen för dig som drabbats av olika sorger, förluster och förändringar. Utbildningen ger dig tillgång till en konkret metod för att långsiktigt och bestående bearbeta din sorg och smärta – oavsett vad som orsakat den.

 

Läker tiden alla sår?
Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta kunskap om hur man genomför ett sorgearbete. Sörjande får ofta höra välmenande men missriktade kommentarer som ”Det blir snart bättre”, ”Var stark för barnens skull” och ”Livet går vidare”. En vanlig missuppfattning är att sorg är en automatisk process som sker i stadier eller faser, vilket med tiden ger läkning. Tid behövs för läkning, men det är vad man fyller tiden med som avgör om man får läkning eller inte. Bristande kunskap om sorgbearbetning är den enskilt största orsaken till att sorgen förblir obearbetad. Kursen ger dig kunskap och verktyg om hur du på ett bestående sätt kan bearbeta och förlösa din sorg.
 

Kursbeskrivning
Kursen stäcker sig över tre dagar och har i enlighet med vår grundidé ett känslomässigt fokus. Under kursen får du göra ett eget sorgearbete med hjälp av en metod som bygger på mer än 40 års erfarenheter av vad som hjälper människor i sorg. Det innebär att vi tar reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att släppa taget och gå vidare med ny energi och glädje. 

 

Den egna bearbetningen varvas med föreläsningar kring sorg och sorgbearbetning, vilket ger dig en djupare förståelse för vad oförlöst sorg beror på och vad det är i metoden som fungerar. Kursen ger dig även verktyg för att bearbeta ytterligare förluster och framtida förändringar. Efter kursen har du möjlighet att göra ytterligare sorgbearbetning på våra kostnadsfria återträffar som hålls en gång per månad. Sorgbearbetning som metod är väl etablerad med fler än en miljon hjälpta människor världen över och uppvisar enastående resultat

 

Kursupplägg
Innan kursstart rekommenderar vi att du läser boken Sorgbearbetning, vilken vi skickar till dig efter din anmälan. Genom att läsa och reflektera kring dina gamla föreställningar om sorg förbereder du dig mentalt på kursens sorgearbete. Under workshopen tar vi reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Detta varvas med föreläsningar och andra övningar för att fördjupa vår medvetenhet kring den oförlösta sorgens orsaker och dess verkan. Inledningsvis sitter vi i en större grupp om 15-20 personer. Vi presenterar oss då kort för varandra, går igenom kursupplägget och diskuterar hur vi kan stödja varandra. När vi gör vårt individuella sorgearbete sitter vi i mindre grupper om 3-4 personer, grupper som är desamma under hela kursen. Vi lär ut en metod, ger stöd och handledning, samt erbjuder en trygg och säker miljö – men det är du som genomför ditt eget sorgearbete.

 

Vad är sorg?
Sorg är den normala och naturliga känslomässiga reaktionen på en förändring av något slag. Dödsfall och skilsmässor är det som oftast förknippas med sorg. Andra exempel på förluster som kan orsaka sorg är separationer, övergrepp, konflikter, förlust av tillit och trygghet, egen eller annans sjukdom, att förlora ett husdjur eller att livet inte blev som man hade tänkt sig. Även koncentrationssvårigheter, energiförlust och humörsvängningar kan bero på oförlöst sorg. Oavsett om förlusten inträffade nyligen eller för länge sedan kan den fortfarande begränsa ditt liv.

 

Praktisk kursinformation
Kurslängd: Tre heldagar kl.09:00-17:00 (se nedan för aktuella datum och veckodagar). På kvällarna behöver du avsätta en timme för hemuppgifter.
Datum: Se längst ner på sidan för kommande kursdatum.
Ort: StockholmMalmö och Göteborg. Se respektive kursdatum nedan.
Kursledare: Anders MagnussonSusanne Nilsson eller Nils Rygaard.
I kursen ingår

  • Verktyg för egen sorgbearbetning
  • Kunskap om sorg och sorgbearbetning
  • Boken Sorgbearbetning (skickas efter kursanmälan, bör läsas innan kursstart). Klicka här för att provläsa kursbokens två första kapitel
  • Kursmaterial och föreläsningsanteckningar
  • Återträffar för ytterligare egen sorgbearbetning

Avgift: Kostnaden för privatpersoner är 6 900 kr. För företagsfakturering tillkommer moms. Det finns möjlighet att dela upp betalningen på upp till 10 månader mot en avgift om 100 kr per delbetalning. För delbetalning, bruttolöneavdrag och andra finansieringsalternativ läs mer under Priser och finansiering.
Förkunskapskrav: Inga förkunskaper krävs, men boken Sorgbearbetning bör läsas innan kursstart. Klicka här för att provläsa kursbokens två första kapitel. Boken finns även att få som nedladdningsbar ljudbok.

Undervisningsformer: Föreläsningar varvas med enskilt arbete, diskussioner och gruppövningar. På kvällstid behöver kursdeltagaren avsätta cirka en timme för hemuppgifter.
Övrigt: Planera inte in något annat under kursen. Närvaro är obligatorisk under hela kursen, både för deltagarnas egna skull och för tryggheten i gruppen. Det kan även vara bra att inte boka in andra aktiviteter under kurskvällarna, samt att avsätta tid för vila och reflektion dagen efter kursen.

Efter kurs: För att stödja dig i ditt fortsatta sorgearbete erbjuds kostnadsfria återträffar. Vill du efter kursen fördjupa dig ytterligare i metoden erbjuder även en fördjupningskurs.

Kost och logi: Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår. Vi serverar ostsmörgås på förmiddagen och fruktsmoothie utan mejeriprodukter på eftermiddagen. Kaffe/te och frukt serveras genomgående under dagen. För lunch finns flera bra restauranger nära kurslokalen. Det finns även möjlighet att värma egen mat. Om du kommer från annan ort så klicka här för våra boendeförslag.

Speciellt för kurs i Falkenberg: För Falkenbergskursen tillkommer obligatoriska 450 kr för KRAV-märkt fika och lunch. Det finns även möjlighet till boende på den fantastiska KRAV-märkta kursgården Sörby. Priset för 2-3 nätter i eget rum är 1 800 kr, alt. 1 200 kr för delat dubbelrum (plus moms för företag). I boendekostnaden ingår även frukost och middag. För boende på Sörby kontakta Liselotte Abel (073-708 00 29, info@sorbynaturhalsogard.se). Falkenberg

 


Kursdatum

Kurser hösten 2021
13 september - 15 september (v. 37)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
Fulltecknad. Anmälan gäller reservlista.
Blir ingen plats ledig vill jag istället gå följande datum:

4 oktober - 6 oktober (v. 40)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
3 anmälda kursdeltagare. 13 platser kvar.

8 november - 10 november (v. 45)   –   Göteborg (Mötesplats Göteborg)
5 anmälda kursdeltagare. 11 platser kvar.

16 november - 18 november (v. 46)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
1 anmälda kursdeltagare. 15 platser kvar.

22 november - 24 november (v. 47)   –   Malmö (Kockum Fritid)
3 anmälda kursdeltagare. 13 platser kvar.


Kurser våren 2022
2 februari - 4 februari (v. 5)   –   Stockholm (Tegnérgatan 24)
1 anmälda kursdeltagare. 15 platser kvar.

Anmälan >>

Ladda ner kursbeskrivning som PDF >>