Hoppa till innehåll

SBF – Diplomeringskurs Möta andra i sorg

Hem » Samarbeten » SBF – Diplomeringskurs Möta andra i sorg

Diplomeringskurs Möta andra i sorg

Kurslängd: Tre heldagar
Avgift: 12 900 kronor per person

Diplomeringskurs Möta andra i sorg är en uppdragsutbildning speciellt framtagen för dig som arbetar med begravningar. Utbildningen ger dig verktyg att möta sörjande på ett personligt och professionellt sätt. Under kursen lär du dig även en konkret metod för bearbetning av förluster och förändringar, vilket även innefattar arbetsrelaterade upplevelser.

Kursbeskrivning

Kursen sträcker sig över tre heldagar. Under kursen varvas föreläsningar med konkreta kommunikationsövningar, vilket ger dig både teoretisk och praktisk kunskap för hur du möter sörjande. Vi går igenom branschspecifika frågeställningar som hur du möter människor i stark affekt, begravningens syfte och betydelse, barn på begravning och hur du undviker att ta med jobbet hem. Du får även göra ett eget sorgearbete med hjälp av den evidensbaserade metoden Programmet för Sorgbearbetning. Genom att bearbeta dina egna sorger och förluster minskar du risken för att dessa ligger i vägen i ditt möte med sörjande.

Efter kursen har du fått de verktyg du behöver för att möta människor i sorg på ett professionellt och bra sätt. Du har även fått tillgång till en metod för att bearbeta egna tidigare förluster och kommande förändringar. Genom våra kostnadsfria återträffar som hålls löpande ges du dessutom möjligheten att ytterligare fördjupa dina kunskaper i ämnet.

Kursens tre huvudmoment
1. Kunskap om sorg och sorgbearbetning (föreläsningar). Teori kring kris, sorg och bemötande. Kunskap om hur vi kan bearbeta sorg. Branschspecifika frågeställningar.

2. Egen sorgbearbetning (övningar enskilt och i mindre grupp). Bearbetning av egen förlust med hjälp av Programmet för Sorgbearbetning. Vi lär oss metoden genom att praktiskt tillämpa den.

3. Möta människor i sorg (kommunikationsövningar). Kunskap och kommunikationsverktyg för att möta sörjande på ett professionellt sätt.

Praktisk kursinformation

Kurslängd: Kursen omfattar tre heldagar 09:00-18:00.
Datum: Kursdatum bestäms i samråd med uppdragsgivaren.
Ort: Stockholm
Kursledare: Anders Magnusson

I kursen ingår:

  • Kunskap om kris, sorg och sorgbearbetning
  • Verktyg för egen bearbetning
  • Samtalsmetodik för att möta andra i sorg
  • Återträffar för ytterligare egen sorgbearbetning
  • Boken Sorgbearbetning (skickas efter kursanmälan)
  • Kursmaterial för egen bearbetning, samt föreläsningsanteckningar
  • Kompendium med samtalmetodik och kommunikationsövningar

Avgift: 12 900 kr plus moms per deltagare.
Krav för diplomering: Diplom erhålls efter fullföljd kurs. För att bli diplomerad krävs närvaro under hela kurstiden, samt att de övningar som ingår i utbildningen genomförs. 
Undervisningsformer: Föreläsningar varvas med enskilt arbete, diskussioner och gruppövningar. 
Förkunskaper: Inga formella förkunskaper krävs, men boken Sorgbearbetning bör läsas innan kursstart. Genom att läsa och reflektera kring dina föreställningar om sorg förbereder du dig mentalt inför kursen. Boken finns även att få som nedladdningsbar ljudbok
Efter diplomeringen: För att stödja dig i din fortsatta egna sorgbearbetning erbjuder vi kostnadsfria återträffar. Vill du efter din diplomering fördjupa dig ytterligare i metoden erbjuder vi även en fördjupningskurs.
Övrigt: Närvaro är obligatorisk under hela kursen, både för deltagarnas egna skull och för tryggheten i gruppen. Det kan även vara bra att inte boka in andra aktiviteter under kurskvällarna, samt att avsätta tid för vila och reflektion dagen efter kursen.
Kost och logi: Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår vid kurs i våra lokaler i Stockholm. Vi serverar då ostsmörgås på förmiddagen och fruktsmoothie utan mejeriprodukter på eftermiddagen. Kaffe/te och frukt serveras genomgående under dagen. För lunch finns flera bra restauranger nära kurslokalen. Det finns även möjlighet att värma egen mat. Om du kommer från annan ort så klicka här för våra boendeförslag.


KursdatumDet finns inga kursdatum inlagda.

Boka kurs